Mycobacterium

Vatn | Symptom | Bakterier | Parasitter | Sopp | Virus | Karantene
Bakterier: Aeromonas | Pseudomonas | Flexibacter | Mycobacterium

Infeksjoner frå bakterier.

To typer mykobakterier som infiserer fisken vår infiserer også oss. Det er Mycobacterium fortuitum og Mycobacterium marinum.

Det er ingen behandling men hvis du må prøve bruk tetracyclin i mat eller injekt med aminoglykosider. Gram positiv.

Sjukdommer: Dropsy – Pinecone – Bukkvannsot
Fisken swulmer opp og sjellene står ut.
Hvis fisken har et sår og sjellene rundt såret eller heile siden av fisken står ut er dette ikkje nødvendigvis Dropsy. Desse fiskane kan reagere på antibiotika behandling.

Hvis heile fisken er opphovnet og sjellene står ut over heile kroppen er håpet ute. Et lite håp kan det være hvis fisken har et herpes virus som ser ut som dropsy men altså vil gå over etter 2-3 veker.
Hvis det er dropsy vil fisken dø innen ein måned. Hvis ein tek prøve av fisken vil ein få påvist ein mix av bakteriane aeromonas hydrophila og Mycobacteriosis. Aeromonas kommer inn i fisken og ødelegger enten nyre eller lever. Når vi ser symtomet på dropsy er allerede disse organene hinsides hjelp. Mykobakteriene kan leve to år utenfor fisk i bunnmudder. De fleste fisker er faktisk bærere av bakterien. Den ligger og venter på et svekka immunforsvar som vil hjelpe den til å ta kontroll.

Mykobakterier er altså veldig vanlig i fisk og sprer seg ved kanibalisme. Her er det nok med at fisken ein gong har plukka på ein død fisk. Bakterien er altså latent eller sovande i fisken. Når fisken blir stressa av ulikefaktorar slår den til.

Beskyttelse av dei andre fiskane.
Nå kan det hende att alle dei andre er smitta med bakterien, men dei har blitt utsatt for samme stressfaktor som den sjuke fisken så start med å finne årsak til dette. Start med testing av vatnet. Ammoniakk, pH og nitrit er viktig. Skift ut vatn og flytt den sjuke fisken vekk frå dei andre. Dei andre bør få for med antibiotika.

Noen hevder å ha kurert dropsy. Her er ein metode som etter sigende har fungert:
Fisken var kraftig oppblåst med bobbler som pressa seg ut under sjellene som sto rett ut. Boblene var ein infeksjon under huden som gav desse veskefylte blærene.
Behandling etter å ha konstantert at det ikkje var parasitter på fisken.
Fisken ble plassert i ein tank med egen filtrerting og uten salt. Temperaturen vart satt opp frå 25 til 30 grader på ein dag. 1/8 ts av epsom salts pr 20 liter. Fisken vart fora med romet B antibiotika i ein månad. Etter 5 dager forsvant blærene. Ein behandling med oksalinsyre. Etter 3 dager ble det foretatt eit fullstendig vatnbytte.